Geborduurde jas

24389_1In het begin van de zeventiger jaren was ik nog te klein om bewust zo’n Afghaanse jas te willen hebben, die zo lekker rook. Of stonk. Naar suede, zware shag en wierook. Maar ik herinner me ze wel als iets wat destijds een ontzettend belangrijk object was.
1928915_1177337639257_6980077_n
Veertig jaar later inspireerde een tekeningetje van Paulina me tot het maken van ook zo’n soort jas. Het idee klom langzaam omhoog op mijn prioriteitenlijst. Ik moest me haasten want er ligt een emigratie naar Australie in het verschiet en ik ben bang dat ik dan nooit meer zo’n dikke jas aan hoef.

Nog 2 jaar later zag ik een rol nepsuede liggen wat er best echt uitzag. Tijd om precies het juiste materiaal voor de binnenkant te zoeken. Gewoon teddystof voldeed natuurlijk niet. Het moest zogenaamd van een langharige geit komen. Vaak hadden dit soort harige stoffen een veel te stugge achterkant. Ik vond het uiteindelijk op Etsy.
Mijn jas-in-progress heeft 2 jaar op de eettafel gelegen. Elke avond als ik even moest wachten tot de aardappels kookten (of tot de pizza klaar was) borduurde ik een paar steekjes.

En hij doet het goed!!! In functionaliteit dan, he … want aan dat essentiele parfum moet ik nog werken.
Dit is de laatste winter in Nieuw-Zeeland. Over een half jaar gaan we nog naar een winters Nederland en dan … nou ja, de kleur is in elk geval lekker zomers.

16 reacties

 1. DIE WIL IK OOK!!! SOrry voor het schreeuwen, maar hij is ZO gaaf!!!
  Al dat werk, en die mooie achterkant en die sluitingen en en… wow!
  Ik word er helemaal opgewonden van, dus dat zegt wel wat! 😉

  • Wauw, een pracht van een jas!! Ik heb vroeger een afghaan gedragen, heerlijk warm. Ik wil er héél graag weer een, maar dan van namaak bont/suede en echt wit, omdat ik al jaren alleen witte kleding draag. En zie dat maar eens te vinden… dus dan toch maar zelf maken, op zoek naar een patroon kom ik jouw website dus tegen ( geweldig leuk en creatief wat je allemaal maakt ook je kunstwerken) Is het mogelijk dat ik dit patroon van je kan overnemen/kopen?

   Hartegroeten ,

   Astrid

   • Hoi Astrid,

    Bedankt voor je compliment. Heel leuk om te horen.
    Deze stof is ook van namaak suede. Ik vond het op de afdeling meubelstoffen.
    Ik heb eigenlijk geen patroon van deze jas. Ik heb de patroondelen een paar jaar geleden na-geknipt van een oude jas en het borduursel is een beetje intuitief ontstaan.
    Je zou in een 2ehands winkel kunnen kijken naar een jas die goed past en die dan uit elkaar kunnen halen. Dan heb je voor een paar dollar ook een patroon, alleen niet van papier.

    Succes,
    Groetjes, Patricia

    • Hartelijk dank Patricia, goed idee, dan ga ik lekker effe struinen in de kringloopwinkels.
     En ik ga zeker nog vaker kijken op je site
     Jij ook veel moois en succes verder.

     Hartegroeten,

     Astrid

 2. Superjas…….. hij staat je erg leuk! Ik blijf maar steeds verbijsterd wat er allemaal uit die pootjes van je komt…. werkelijk….. geen twijfel meer mogelijk…. je bent van een andere planeet aan komen waaien 🙂 Ik kwam je nog tegen onderweg maar je nam de verkeerde afslag en jaren later kaboemmmm…… geland!
  Huh???? Waar kwam mijn onzin nou plots vandaan 😉

Geef een reactie