Texo StoopTexo StoopHans ParlevlietTadeja IzolaDick OostraRonald Raaijmakers
13 juni - 29 augustus 2004
Texo Stoop en giclées van o.a. Parlevliet, Izola, Oostra

Exposant

De keramieken en houten beelden van Texo Stoop zijn voor Patricia van galerie Van Lubeck dè ontdekking van dit jaar. Een man in een enorme broek walst vol zelfvertrouwen door de wereld - ik wil zo met hem meelopen want er zal me niets gebeuren. Niemand poseert sierlijker dan de goudkleurige vrouw met die prachtige dikke kont. De strenge mannenkop die zojuist een boomstam doormidden heeft gebeten kijkt zeer pienter uit zijn oogjes en weet precies wat jij denkt. En het paard is zo ontzettend verlegen dat je niets anders wilt dan hem geruststellen, ook al houd je helemaal niet van paarden.

Zomaar mooie beelden zijn voor Patricia niets méér dan zomaar mooie beelden, maar de uitgebeelde figuren van Stoop hebben stuk voor stuk een bijzonder sympathieke uitstraling en zijn heel wat meer waard dan een plekje in een lege hoek. De maker van dit werk heeft er in elk geval een ondefinieerbaar vrolijk ingrediënt in meegebakken.

Aan de muren hangen dit keer giclées van zeven fijnschilders die hun sporen al hebben verdiend. De stillevens, de (magisch) realistische of vervreemdende werken van Hans Parlevliet, Hans Deuss, Dick Oostra, Ger Eikendal, Ronald Raaijmakers, Lammert Boerma en Tadeja Izola liggen inmiddels niet meer in ieders financiële bereik, maar in de vorm van een giclée heb je niettemin een zeer overtuigend en betaalbaar kunstwerk aan de wand.

Een giclée (uitspreken als zjieklee) is een moderne vorm van grafiek die zich inmiddels een eigen plaats heeft verworven tussen ets, zeefdruk of litho. Hoewel niet exact te plaatsen tussen deze laatstgenoemden, is er toch grote verwantschap. Het blijft immers uniek vanwege de gelimiteerde oplagen in samenspraak met de kunstenaar.

Het proces in het voortraject is overigens wel vergelijkbaar; Een origineel wordt digitaal gefotografeerd of rechtstreeks gedigitaliseerd op een zeer grote scanner, waarna het beeld met duurzame inkten op schilderslinnen wordt aangebracht. Het linnen wordt op spielatten gespannen, vernis wordt aangebracht en de giclée heeft door de meegedrukte zijkanten geen lijst nodig. Door de stuksgewijze productie wordt de oplage zeer beperkt gehouden, waardoor het exclusieve karakter van deze grafiek behouden blijft.