Albert RobbeAlbert RobbeAlbert RobbeGerrit van LieshoutGerrit van LieshoutGerrit van Lieshout
1 november - 22 december 2002
Albert Robbe en Gerrit van Lieshout
ExposantAlbert Robbe (1943) volgde een tekenopleiding aan de School voor de Grafische Vakken in Utrecht. Deze basis voor zijn latere werk werd verbreed met aanvullende opleidingen aan de Kunstacademie, eveneens in Utrecht.
Vele jaren werkte hij free lance als grafisch ontwerper en maakte hij vrij werk in grafische technieken en schilderijen in de stijl welke wel 'de Utrechtse school' wordt genoemd (o.a. Joop Moesman, Pyke Koch). Drie dimensionaal monumentaal werkte hij in opdracht van o.a. Gemeente Utrecht, Nederlandse Spoorwegen, Universiteit Utrecht en opdrachtgevers in het buitenland.
Vanaf 1977 werkte hij als zelfstandig ontwerper van architectonische marketing concepten voor beurzen, showrooms en tentoonstellingen. Grote opdrachten kwamen van uitvoerende bedrijven in de tentoonstellingsbranche. Zo leverde hij concepten voor bijna alle A merken, van Apple tot Zeelandia. Vooral in het laatste decennium werd de tekentafel steeds meer verdrongen door de computer. Deze ontwikkeling zorgde ervoor dat Robbe weer ouderwets ging schilderen met penseel en olieverf op doek en paneel.

Niet elke galeriehouder waar Gerrit van Lieshout exposeerde was genegen om àl zijn werk aan het publiek te tonen. Sommige beelden zijn inderdaad nogal 'controversieel', maar dat vindt Patricia van Lubeck geen reden om haar bezoekers de kunstwerken van Van Lieshout te onthouden. Immers, hoe controversieel kan een kunstwerk zijn, dat de bezoekers er tegen in bescherming moeten worden genomen ?
De keramische mensfiguren in flink formaat wekken op zijn minst verwondering op bij de kijker. Veel figuren laten intrigerende poses zien die je doen beseffen dat ook de driedimensionale beeldende kunst wel degelijk surrealistisch kan zijn.