Alfred OphofAlfred OphofAlfred OphofWillemijn van der SpiegelWillemijn van der SpiegelWillemijn van der Spiegel
10 september - 17 oktober 2004
Alfred Ophof en Willemijn van der Spiegel

ExposantAlfred Ophof noemt zichzelf een hedendaags realist en schilderen doet hij vooral in bed en in de auto. Daar ontstaan immers de ideeën. Soms is een broedsel voltooid gedurende een van zijn vele ritten naar Frankrijk waar hij zich afzondert in zijn atelier, maar meestal is het een proces dat maanden moet groeien.
Alfred werd in 1942 in Amsterdam geboren waar hij de grafische school volgde richting lithografie. Deze grafische achtergrond is terug te vinden in zijn vroegere werk bestaande uit gewassen pentekeningen, maar na experimenten met doek en vorm presenteerde hij zich als surrealist. Langzamerhand is dat via het magisch realisme veranderd in realisme met soms een bizarre ondertoon.
De mensen op de schilderijen zijn niet allemaal schoonheden en zitten er soms niet zo flatteus bij, wat in dit geval een amusante herkenbaarheid met ons dagelijks leven oplevert. En de enorme Franse vleeskoeien, eenzaam in het avondlicht of gezamenlijk tussen de coulissen van een theater, wekken zonder uitzondering sympathie op.

Willemijn van der Spiegel heeft inmiddels tien boeken over haar werk geschreven en de objecten die bij Van Lubeck worden geëxposeerd zijn voornamelijk ontstaan uit geïmpregneerd textiel. De titels van deze boeken vertegenwoordigen het maken van poppen, maar het doodgewone woord poppen doet de creaties absoluut geen eer aan. Het zijn lange, bijzonder vrouwelijke en bovenal humoristische figuren met een knipoog naar het verschijnsel 'mode'. Het materiaal is zeer licht en nog een klein beetje flexibel al is het niet de bedoeling om er in te knijpen. Enkelen zijn felgekleurd en anderen harmonieus in een tint gehouden en bij allemaal fascineren de kleine details en is prachtig gebruik gemaakt van de eigenschappen van stof. Willemijn is weer zo'n geval waarbij ik met mijn mond vol tanden sta over de vindingrijkheid. In haar originaliteit kan ik geen voorbeeld geven waar haar werk op zou lijken en wil het laten bij de hoop dat ze er nog honderden gaat maken.