Jasper OostlandJasper OostlandJasper OostlandLonneke KuystenLonneke KuystenLonneke Kuysten
25 februari - 3 april 2005
Jasper Oostland en Lonneke Kuysten

Exposant

Uitgeslapen na de winterstop starten wij op 25 februari met de expositie van Jasper Oostland en Lonneke Kuysten. Op de eerste zondag schenken we vanaf 3 uur een openingswijntje en kunt u proberen om Lonneke's keramiekgeheimen te ontfutselen. De expositie duurt tot zondag 3 april en voor de goede orde: vanzelfsprekend is de toegang gratis.

Jasper Oostland, geboren te Groningen in 1976, begon in 1994 met zijn studie aan de Academie Minerva en nam daar vijf jaar later zijn diploma in ontvangst. Jasper volgde in deze opleiding de studierichting illustratie. Tijdens deze vijf jaren veranderde zijn werk van een stripachtige stijl naar een meer realistische stijl. Jasper studeerde af met een expositie van kleine, precies geschilderde schilderijtjes van kikkers in menselijke situaties. Dat bleek een groot succes en lijkt voorlopig een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn. Net als wij lezen ze de krant aan de keukentafel, staan zich te scheren in hun moderne badkamer, maken geintjes in het café en helpen hun vrienden met verhuizen. Kijkend naar de voorstellingen op zowel heel klein als heel groot formaat kun je vaststellen dat het nog helemaal niet zo'n onvoorstelbaar idee is, dat er in elke kikker een doodgewone prins huist.

Lonneke Kuysten studeerde in 1998 af aan de Amsterdamse Rietveld Academie. Sindsdien is zij professioneel werkzaam als beeldend kunstenaar en keramisch vormgever. Als beeldend kunstenaar maakt Lonneke beelden, geïnspireerd door een moment, herinnering of kijken naar de natuur. Als keramisch vormgever maakt ze functionele objecten, exclusief of in oplagen, naar eigen ontwerp of in opdracht. Gedurende deze expositie zijn haar eigen, vrije ontwerpen te zien. Bij ‘keramiek aan de wand' denkt u misschien aan het Delfts Blauwe bord boven oma's dressoir, maar een van de moderne varianten van keramiek aan de wand zijn bijvoorbeeld de enorme bloemfiguren van zo'n 60 cm . doorsnede. Geen platte vorm zoals het bord, maar een realistische bolle dahlia met honderden minutieus gekrulde blaadjes, in het hart dicht op elkaar en naar de rand toe wijd uitlopend. Ook de kleinere objecten zijn aandachtig vormgegeven en doen mij soms aan de wonderlijke flora uit de diepzee denken.