Katinka KrijgsmanKatinka KrijgsmanKatinka KrijgsmanJohan NieuwborgJohan NieuwborgJohan Nieuwborg
6 februari - 14 maart 2004
Katinka Krijgsman en Johan Nieuwborg

Exposant"Mensen schilderijen laten zien die meer uitbeelden dan alleen de dagelijkse realiteit". Dat is de achterliggende gedachte bij het werk van de Egmondse kunstenares Katinka Krijgsman die haar opleiding volgde aan de Kunstacademie in Utrecht en afstudeerde op theatervormgeving. In haar werk zijn daarom veel aspecten te zien die iets met theater te maken hebben. Ze schildert mensen vaak in merkwaardige situaties waardoor haar schilderijen een magisch-realistische sfeer uitstralen. Ze gebruikt daarbij uitgesproken warme kleuren in olieverf en heeft een bijzonder gevoel voor lichteffecten.
Het opvallende gebruik van licht en donker is iets wat weinig kunstenaars zo expliciet durven te gebruiken. "Ik wil mensen meer dan alleen de werkelijkheid laten zien en de kijker op bepaalde gedachten brengen. Bij mij zul je geen geijkte bloemen-taferelen of landschappen zien. Daardoor kan ik veel meer vertellen dan er eigenlijk is en straalt mijn werk zo nu en dan ook iets geheimzinnigs uit", aldus Katinka.

Naast geheimzinnigheid speelt ook humor een belangrijke rol in haar werk. In de inkttekeningen laat ze bijvoorbeeld stoelen met vrouwenbenen zien of een schaatser die door een woonkamer glijdt. "Naast het mysterieuze dat mijn werk uitstraalt, vind ik het ook belangrijk dat er wat te lachen valt. Zo maak ik het regelmatig mee dat mensen blij van het lachen voor een schilderij staan".
Inmiddels heeft de Egmondse kunstenares een uitgebreide en gevarieerde collectie opgebouwd. "Ik vind het leuk om verschillende technieken toe te passen. De olieverfschilderijen en de inkttekeningen zijn daarom heel verschillend van opzet, maar de onderwerpen komen vaak wel overeen. Mensen geloven niet altijd dat het werk door één en dezelfde kunstenaar is gemaakt, maar toch is het zo".

Galerie Van Lubeck is gespecialiseerd in magisch realistische kunst. "Mijn olieverfschilderijen passen goed bij Van Lubeck. Er zijn weinig galeries in deze omgeving die zich specialiseren in magisch realistische kunst. Daarom ben ik blij dat ik er kan exposeren met deze zeer uitgebreide collectie, omdat de liefhebbers er speciaal naar toe komen".

Kunstenaar Johan Nieuwborg uit België begon vijftien jaar geleden aanvankelijk met reclamekunst. Al vrij snel verlegde deze jonge kunstenaar zijn interesse naar het glas-in-lood waarin hij zijn eigen unieke techniek en stijl heeft ontwikkeld. Bij het woord glas-in-lood is sciencefiction meestal niet het eerste wat in je opkomt, maar de beelden die Johan Nieuwborg creëert zijn dierlijke wezens die naar mijn weten niet op onze aarde gezien zijn.

Daar waar de klassieke glas-in-lood kunstenaar minstens 80 % glas en maximaal 20 % lood gebruikt, werkt Johan Nieuwborg net andersom. Zijn kunstwerken bestaan voor 90 % uit een loden basis en slechts voor 10 % uit glas. Bladlood wordt gevormd door het blazen met perslucht waardoor sterke, strakke vormen ontstaan. De verschillende vormen worden open gesneden en aan elkaar gesoldeerd. Vervolgens bewerkt hij het beeld volledig met zilvertin tot er van het lood niets meer zichtbaar is. Zijn liefde voor glas vind je terug in kleine accenten zoals in de ogen, de voeten van de minutieus bewerkte insectachtige poten of in de wonderlijke hoofdtooien.

Het creatieve proces gebeurt spontaan, zonder enig voorontwerp. Het kunstwerk groeit, net als een levend wezen, en krijgt vorm en karakter naarmate het werk vordert. Hierdoor lijkt het of deze bizarre, surrealistische wezens als het ware een eigen leven gaan leiden. Een enkeling is binnenin voorzien van een kleine lichtbron. Niet als lamp, maar bedoeld om het fascinerende effect van het gekleurde glas te benadrukken.