Hans BoxemHans BoxemHans BoxemHans BoxemHans BoxemLucia Admiraal
11 april - 18 mei 2003
Hans Boxem en Lucia Admiraal
ExposantWeet u welke kleuren de wereld precies heeft op de grens van het opkomen van de zon en het ondergaan van de maan?

Hans Boxem (1948) kreeg zijn beeldende opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Na het behalen van zijn diploma met verschillende specialisaties werd hij zèlf docent bij o.a. bovengenoemde academie. Naast het lesgeven ontstond een voortdurende reeks aquarellen, etsen en olieverfschilderijen en de laatste jaren ligt het accent bijna volledig op het maken van doorgewerkte, min of meer realistische doeken in olieverf.

Op zijn schilderijen komen geen mensen voor. Het zijn bijna stillevens, maar dan "in het groot". Een zeegezicht waarbij het zogenaamde 'stille leven' een aangemeerd roestig scheepje is. Een vliegtuigwrak in de gele ochtendmist, of een begroeide, vervallen schuur.

Maar ook het magisch realisme ontbreekt niet in de schilderijen van Hans Boxem. Want is een glanzende, zwarte vleugel met omgevallen pianokrukje op een ijsvlakte immers geen onwaarschijnlijk beeld? Soms vergroot Boxem een enkel detail in een apart kader; alsof iemand 'en passant' een close-up tussen de lijst gestoken heeft.

Naast de schilderijen van Hans Boxen exposeert Lucia Admiraal keramiek en glasobjecten. Admiraal was al eerder te zien bij Van Lubeck met nogal eigenzinnig keramiek ... Waarom zou een vaas alleen maar dienen als drager van zomaar een boeket bloemen? Er bestaan namelijk vazen die zich, voor zoiets vergankelijks, letterlijk afsluiten. Glas is iets om doorheen te kijken, maar gekleurd glas dwingt je om er met een nieuwe blik doorheen te kijken.