Wat is een giclee?

Zolang er druktechnieken zijn geweest hebben kunstenaars gebruik gemaakt van de mogelijkheid om oplages te drukken. Ook Rembrandt maakte niet voor niets gebruik van de o.a. de ets techniek om zijn werk te reproduceren.

Giclée komt van het Franse werkwoord ‘gicler’ wat stralen of vernevelen betekent. Je spreekt het uit als zjieklee.


De Giclée kunstdruk is een eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. Hierdoor heeft de Giclée kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiek technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho. Diverse musea in de Verenigde Staten exposeren Giclées in plaats van het originele kunstwerk, waaruit blijkt dat de Giclée een kwalitatief hoogstandje is.

Echte Giclée prints worden gemaakt met een zeer hoge resolutie en er wordt gedrukt met kostbare archival inkten op zuurvrije materialen.
De canvas en papiersoorten zijn speciaal voorzien van een onderlaag (coating) die zorgt dat de inkten niet worden afgebroken.
De canvas prints worden voorzien van een UV werende vernis of UV Top Coating.
In combinatie met de gebruikte inkten, papier en canvassoorten en de eventuele vernis of krasbestendige UV-Topcoating worden Certified Art Giclee’s afgeleverd die minimaal 80 jaar meegaan.


Het aantal giclées dat van 1 schilderij wordt gemaakt, is van te voren bepaald. Als het aantal bijvoorbeeld is vastgesteld op 75 stuks, dan is dat op elke individuele druk te zien. Op de eerste zal staan 1/75 (wat zoveel betekent als 1 van 75), op de tweede zal staan 2/75, enzovoort.
Alle nummers met een eigen bijbehorende code worden door de drukker en de kunstenaar bijgehouden. Na de 75e druk wordt het master bestand niet meer gebruikt en geeft de kunstenaar geen certificaten meer uit.

De Certified Art Giclée is altijd voorzien van een zichtbaar nummer en signatuur aangebracht door de kunstenaar. De handtekening wordt dus niet meegeprint.
Verder gaat een Certified Art Giclée ook altijd vergezeld van een certificaat van echtheid, wat de giclée tevens zijn hoge uniciteitswaarde geeft. Op dit certificaat staan alle belangrijke gegevens vermeld. Er staat een voorbeeldafbeelding van het kunstwerk op en ook zijn de naam van kunstenaar, titel, oplage, en masterprinter op deze certificaten vermeld. Dit certificaat is tevens de garantie op lange houdbaarheid
De giclées van Patricia Van Lubeck worden exclusief gemaakt door Re-Art in the Netherlands.

Het vervaardigen van hoogwaardige Certified Art Giclée begint met het fotograferen of scannen (digitaliseren) van het origineel. Hierna wordt door middel van kleurconversie en proofing het origineel benaderd tot het hoogst mogelijke. Tijdens dit proces zullen er meerdere proeven worden gemaakt.


Na goedkeuring van de kunstenaar wordt een digitaal master bestand gemaakt. Het maken van het master bestand gebeurt dus in nauwe samenwerking met de drukker. Vanuit dit bewaakte master bestand wordt de gelimiteerde kunstdruk oplage vervaardigd.

De Giclées wordt stuk voor stuk vervaardigd en zijn altijd van een geheel rasterloze kwaliteit.
Een enkele afdruk kan wel tot een uur in beslag nemen. Het is dus beslist geen massa productieproces. Het resultaat is hoogwaardiger dan de klassieke druktechnieken zoals ets, zeefdruk en litho en mag ondanks de moderne apparatuur beslist als ambachtswerk worden beschouwd.

Van de schilderijen van Patricia Van Lubeck worden zowel papieren als canvas giclées gemaakt.
In één editie van bijvoorbeeld 75 stuks, kunnen dus best 25 papieren en 50 canvas giclée zitten.