Art journal: Monster

11 September 2016

The prompt was:
weboranjeWhat do you think of when you hear the word “monster?” A furry blue guy who wants cookies? Lord Voldemort? It might even be your own inner critic. Create a page surrounding one of the monsters in your life.


My monster is called Tinnitus.
Tinnitus is a disorder that causes a 24/7 beeping, hissing or ringing in the ears. It never stops and it’s not curable.
Mine is a humming sound and it’s present day and night. It slowly creeped into my life about a year ago and continuously disturbs my concentration.
Until now I can mask it with other sounds like radio, running water, a ventilator or wearing a loudly purring cat on top of my head 😉 But at night I’m worried if the volume will increase in the future.
My only available weapon is my mantra: Don’t feed the troll, because it grows on attention.

20160909_day23, art journal: monster

8 thoughts on “Art journal: Monster

  • No. Do you use them?
   The problem is that I can’t lie on my side with ear plugs 🙁

   But I need to say, after 8 months I notice that I slowly get used to my tinnitus. They say it will take a year before it’s not a daily issue anymore. I think they are right.

   • These plugs can give white noise and music connected to your Iphone/pod etc, they have several typs of soft ends, so they might fit in your ear while not being a nuisance when you lie down on a pillow. I’ve got a bamboo pillow which allows me to put ear plugs in. Still my ears get very itchy after a while :/
    I looked at (and tried) all sorts of ear plugs and bought really soft ones at the pharmacy, they don’t filter out all sounds, but enough that when I also put a pillow on my head things get quieter. Apart from last night when the linesman came and made new white lines on the roads in our neighbourhood between 12 and 3 am!!

  • Ik heb het filmpje gekeken. Ik begreep uit je blog dat jij en man ook ‘moeilijke oren’ hebben 😉 Tja … bijt je er doorheen! X

   • Hmm ik geloof dat ik die hyperacusis ook heb, schrik regelmatig van harde geluiden en heb een hekel aan het geluid van het laden van de afwasmachine en stofzuigen. Misschien ben ik te veel gewend geraakt aan de rust toen we meer rural woonden.. Ach dat kan er ook nog wel bij. 🙁

   • Ik vind dat echt heavy om te horen, het lijkt mij erger dan stemmenhoren want die houden hun kop tenminste nog eens. Kun je wel schilderen? Slapen?

    • In het begin was ik er constant mee bezig. Het slorpte bijna al mijn gedachten op en ik deed niks anders dan me inlezen op internet en alle tips, vitamines en trucjes uitproberen.
     Op een gegeven moment is mijn toon veranderd van een soort morse code in 1 constante toon. Dat vond ik beter te verdragen. Sindsdien raakt het een beetje op de achtergrond en merk ik dat ik murw begin te raken van het hele onderwerp. De wil om me weer met andere dingen bezig te houden is weer boven komen drijven en dat is eigenlijk de enige manier om er ‘mee te leren leven’. Gelukkig heb ik geen hele harde toon. Zo lang ik maar niet in een stille omgeving ben gaat het goed. In het hele huis staan tegenwoordig radio’s.
     Om te slapen heb ik een heel plat luidsprekertje in mijn kussen zitten. Ik heb een appje op mijn foon met tientallen fijne watervalletjes, vogeltjes, windgeruis, stadsrumoer. Het heeft tegenwoordig al een Pavlov-effect; als ik hem aanzet ben ik zo weg 🙂
     Dank je wel voor je interesse. Lief X

     Update June 2019:
     In the meantime I’m totally fine with my tinnitus. Maybe hard to believe; but it really doesn’t bother me anymore.
     Yes, there is life after tinnitus, whaha. At the moment I’m happier than I ever have been 😡

Comments are closed.